2todrive vanaf je 17e begeleid rijden - Rijschool Future

2todrive vanaf je 17e begeleid rijden

Met 2todrive voor je 18e de weg op

2 todrive, begeleiderspas, rijschool Den Haag

Wist je, dat je tegenwoordig al voor je 18e je rijbewijs kunt halen? Als je meedoet met 2todrive programma, dan kan je met 17 al de weg op en autorijden onder toezicht.

Rijlessen Den Haag

Met 16 1/2 kan je starten met het nemen van rijles. Op deze wijze doe je al vast meer ervaring op en zit je zelfverzekerder achter het stuur. Deze maatregel zorgt voor een veiliger verkeer, blijkt uit onderzoek.

2to drive – Hoe werkt het?

Als je met 17 je rijbewijs haalt, dan kan je onder begeleiding van een coach met de auto de weg op. Hiermee doe je extra rijervaring op. Met 18 mag je vervolgens zelfstandig rijden.

Rijexamen theorie

Met 16 jaar mag je alvast beginnen met je theorie. Ben je al 16? Dan kan je het theorie-examen nu al gaan afleggen. Dat houdt in, dat je het theorie examen voor de auto al kunt halen voordat je start met rijles. Gedurende het theorie-examen toon je, dat je gevaar herkent,  je verkeerskennis & verkeersinzicht prima is. Het theoriecertificaat is een vereiste om het rijexamen af te leggen. Hier heb je dan 1,5 jaar de tijd voor; anders is het theorie examen niet meer geldig. Dan zal je het theorie examen opnieuw moeten doen.

Rijlessen beginnen

Als je 16,5 jaar oud wordt, is dat tegenwoordig een belangrijke mijlpijl. Je kan nu namelijk starten met het volgen van rijlessen. Het is zaak om de beste rijschool te vinden en dat is soms best lastig zijn. Op de website van het CBR kan je gebruik maken van de rijles zoeker.

2todrive coach kiezen

Slaag je voor je 18e voor je rijexamen? Dan mag je voor je 18e begeleid door een coach de weg op met de auto. Hierdoor krijg je meer ervaring, wat helpt bij het inschatten van situaties in het verkeer. Deze rijcoach zit na het behalen van het rijbewijs naast je om de helpende hand te bieden bij lastige verkeerssituaties.

Jij mag zelf kiezen wie straks jouw coach gaat worden. Je kan een familie lid, vriendin of goede bekende kiezen. Het is toegestaan om maximaal 5 coaches  uit te kiezen. De coach moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om als coach aan de slag te mogen gaan.

Coach gekozen

De volgende stap is, dat de coach of meerdere coaches zichzelf online gaat aanmelden. .

Coach voorwaarden

De coach in het 2todrive programma moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

 1. minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een Nederlands personenautorijbewijs;
 2. een minimale leeftijd van 27 jaar hebben;
 3. ingeschreven staan in de Nederlandse Basis registratie Personen inclusief een woon adres in Nederland.
 4. geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad in een periode van 4 jaar voor het aanvragen van de begeleiderspas;
 5. geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad 4 jaar voor de aanvraag van een begeleiderspas;
 6. De toekomstig coach mag vier jaar voor aanvraag van de 2todrive begeleiderspas geen ongeldigverklaring hebben gekregen, als gevolg van een onderzoek aangaande de rijvaardigheid of rijgeschiktheid van de toekomstig coach;
 7. de coach moet geheel nuchter zijn tijdens het begeleiden. Hij mag als coach vanzelfsprekend niet onder invloed zijn van genotsmiddelen zoals bijvoorbeeld alcohol en of drugs gedurende het begeleiden van de beginnend bestuurder;
 8. moet in staat zijn ten alle tijde een geldig autorijbewijs kunnen laten zien

Aanmelden coach en verzoek voor een begeleiderspas indienen

Als volgende stap in het proces moet de coach zichzelf online aanmelden. Als hij of zij goed en met succes is aangemeld, kan jij het verzoek indienen voor een begeleiderspas. Op de begeleiderspas worden de namen van alle coaches gezet. De begeleiderspas is noodzakelijk als je straks de weg op gaat.

Begeleiderspas aanvragen

Een begeleiderspas voor 2todrive vraag je aan bij de Rijksdienst voor het wegverkeer. Je logt in met DIGID en dan zie je een overzicht van de coaches, die zich hiervoor hebben aangemeld. Je bepaalt zelf welke coaches er op de begeleiderspas komen te staan. Een begeleiderspas kost 25 EURO. Vervolgens controleert het RDW de aanvraag voor een begeleiderspas. Bij een goedkeuring sturen ze de pas de volgende dag naar je toe. Later coaches toevoegen is mogelijk, maar dat kost je wel 25 EURO voor een nieuwe pas. Heb je inmiddels jouw rijbewijs behaald en wil je deze bij de gemeente aanvragen? Let dan goed op, dat je daarvoor de begeleiderspas nodig hebt. Zonder begeleiderspas, krijg je geen rijbewijs mee.

Rijexamen afleggen

Een rijexaminator wil zien, dat je veilig en zelfstandig kunt rijden. Het is logisch, dat je zenuwachtig bent, maar besef goed, dat een perfecte examenrit niet hoeft. Veiligheid en verkeersinzicht zijn belangrijke factoren of je slaagt of zakt voor je rijexamen. Met een goed voorbereiding vergroot je echter wel je kansen om in 1 keer te slagen voor je rijexamen.

Rijexamen behaald en ophalen

Een rijbewijs aanvragen doe je op het gemeentehuis of bij een  ‘stadsdeel kantoor’. De begeleiderspas is dus belangrijk, maar vergeet ook niet om een legitimatiebewijs, die geldig is en een kleurenpasfoto mee te nemen. Het duurt volgens 5 dagen, voordat je rijbewijs pas klaar. Het moment is aangebroken, als 17 jarige mag je uiteindelijk samen met je coach en begeleiderspas de weg op en gaan autorijden. Gefeliciteerd!

Rijden met een coach

Tegenwoordig ben je tot 23 een beginnend bestuurder. Besef goed, dat je er nog niet bent, als je geslaagd bent voor je rijexamen. Zeker de eerste tijd is het best lastig om bepaalde verkeersituaties in te schatten. Gelukkig heb je nog een coach naast je zitten, die je kan helpen in dit soort situaties.

1. Who’s the boss?

Een coach is een begeleider. Hij is zeker geen rijinstructeur, maar met name jouw aanspreekpunt op het moment om een specifieke verkeerssituatie goed in te schatten. Ten alle tijden ben jij de baas. Overleg met jouw coach wat je precies van hem verwacht. Ieder mens is namelijk verschillend. Waar de een veel aanwijzingen verwacht, moet je de ander weer niet teveel afleiden.

2. Maak een plan

Ga als eerste in gesprek met je coach om te bepalen hoe jullie het begeleid rijden willen gaan aanpakken. Veel 2todrive kandidaten willen vaak nog wat punten oefenen. Stel in dit geval een plan op, wat goed aanvoelt voor jou. Bepaalde situaties kan je heel goed nog eens oefenen op een lege parkeerplaats of industrieterrein. Als je jezelf voldoende zeker voelt, oefen dan de meer lastigere situaties zoals bijvoorbeeld rijden in de spits of in de nacht. Ook rijden op een niet bekende locatie of bij slecht weer kan in het begin nog een flinke uitdaging zijn.

3.  Autorit voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk en geeft rust! Voor je gaat rijden kan je alvast nadenken welke route je gaat rijden. Met van A naar Beter kan je zien of vertragingen zijn. Heb je het goede adres voor de GPS ingesteld? Hoeveel benzine heb je nog? Met welke weersomstandigheden krijg je te maken? De kans op stress vermindert sterk, als je deze zaken goed voorbereidt. Zonder stress kan je jezelf beter concentreren en daarmee verklein je de kans op een ongeluk.

4. Wees bewust van de omgeving om je heen

Elke beginnend bestuurder heeft enige moeite om verder voor uit te kijken en het complete plaatje te zien. Door ver vooruit te kijken, kun je gevaren beter herkennen. Op die manier kun je makkelijker en sneller inspelen op het gedrag van andere bestuurders.

5. Doe als 17-jarige een verzekeringen check

Als 17 jarige mag je in de auto van bijvoorbeeld je ouders of van iemand anders rijden. Let wel op, als jij als 17 jarige de auto bestuurt, ben je wel verantwoordelijk als je schade rijdt. De schade valt onder de dekking van de auto eigenaar. De bestuurder is echter verantwoordelijk en niet de 2todrive coach. Is het verstandig om als 17 jarige zelf een verzekering af te sluiten? Niet elke ‘auto verzekeraar’ laat een zeventien jarige toe voor een ‘auto verzekering’. Het is ook nog eens behoorlijk kostbaar. Je gaat namelijk naar een hogere premie en meer eigen risico betalen, bij het rijden van schade. Kijk daarom bij het aanschaffen van een ‘auto verzekering’ niet alleen naar de premie, maar schenk ook voldoende aandacht aan de voorwaarden.

6. Geduld is een schone zaak

Bestuurders die net beginnen met rijden willen het gaspedaal nog wel eens hard indrukken. Besef wel, dat de kans op een bekeuring toeneemt en je auto moeilijker te besturen valt, vanwege de langere remweg. Laat je daarom niet opjagen door anderen en heb maling aan bumper klevers.

7. MONO rijden

Blijf van je mobiel af van het rijden. Het risico voor een ongeval verdubbelt ruimschoots als je 2 seconden niet op de weg let. Elke keer als je een bericht ontvangt, ben je even afgeleid. Daarnaast staan er ook nog stevige boetes op mobiel bellen in de auto.  Een optie is niet-storen instellen op jouw Iphone of een app installeren op je Android telefoon is ook zo gedaan.

8. Compleet nuchter rijden is de norm

Bij 20% van het aantal  verkeerdoden en ernstig gewonden is er alcohol in het spel. bij drie alcohol consumpties verhoog je de kans op een ongeval met 100%. Vooral bij beginnend en onervaren bestuurders wordt de kans op een ongeluk gigantisch groot. Daarom is rijden met alcohol bezopen en een ‘no go’. Ook jouw coach moet zich hier aan houden.

9. Muziek

Dit is voor iedereen verschillend, maar laat je niet afleiden door de muziek of het aanpassen van de radiozender. De bestuurder bepaalt de muziek en hoe hard deze staat. Veiligheid gaat tenslotte voor alles!

10. Soms slaat de paniek toe

Als je net rijbewijs hebt, ben je in het begin misschien wat onwennig. Het geeft niet als je motor een keer afslaat of dat je bijvoorbeeld een keer verkeerd schakelt. Ook een keer niet goed inparkeren is geen ramp. Het is verstandig om je niet te laten opjutten door andere meer ervaren bestuurders. Denk na over wat je moet gaan doen. Vraag eventueel advies aan je rijcoach.

2todrive tips voor coaches

Hieronder volgen enkele tips, die van belang zijn om een 2toDrive beginnend bestuurder zo goed mogelijk te begeleiden:

 • Bespreek de verwachtingen over en weer
 • Positieve feedback geven door complimenten
 • Positief rijgedrag belonen
 • Geef vertrouwen! Spreek met name als het echt noodzakelijk is
 • Ondersteun de voorbereiding. Alle handelingen vooraf zijn nog niet gesneden koek voor een 2todrive autobestuurder. Check voor het wegrijden of er nog genoeg benzine is, welke route we gaan rijden en of iedereen zijn riem omheeft
 • Evalueren is een belangrijk leermoment. Prijs als het goed is gegaan. Vermeld eventuele verbeterpunten

Beste Rijschool Den Haag – Rijschool Future

Ben je enthousiast geworden en wil je echt starten met rijlessen? Neem dan telefonisch of via WhatsApp op nummer 06-45426748 contact met ons op om af te spreken voor de 1e rijles. Het is handig en praktisch als je tijdens de rijlessen begint met het leren voor het theorie rijexamen.

Lestijden

Onze lestijden: Ma t/m Zo van 8:00 tot 21:00

Andere blogs Rijschool Future