16 tips om direct te slagen voor het rijexamen - Rijschool Future

16 tips om direct te slagen voor het rijexamen

In 1 keer slagen voor het rijbewijs met deze 16 tips

rijlessen Den Haag, rijscholen Den Haag, rijbewijs halen Den Haag

Bij spannende dingen zoals bijvoorbeeld rijexamen doen, zou het nuttig kunnen zijn om de adviezen en of tips van ervaren rijinstructeurs te lezen en door te nemen. Met deze 16 adviezen heb je alles in huis om succesvol rijexamen te doen. Het rijbewijs halen, is een belangrijk iets voor velen. Je kan gemakkelijker ergens naar toe reizen. Jouw wereld wordt in feite een stuk groter. Met het opvolgen van deze zestien rijexamen suggesties, vergroot je de kans om meteen voor het rijexamen te slagen.

1. De voorbereiding

De voornaamste voorbereiding gebeurt vanzelfsprekend tijdens de rijlessen. De rijinstructeur weet als geen ander, wat je moet kunnen & weten voor het rijexamen. Daarnaast heeft hij het beste inzicht in jouw rijvaardigheden.  Gezamenlijk kun je het rijexamen na doen en de dingen die je moeilijk vindt extra oefenen.

2. Een tussentijdse toets

Daarnaast behoort een tussentijdse toets tot de mogelijkheden. Je weet dan precies, hoe een rijexamen in zijn werk gaat. Daarbij krijg je bruikbare tips om jezelf voor het rijexamen nog meer te verbeteren.

3. Beter wat teveel dan te weinig rijlessen

Zorg voor een goede voorbereiding op het rijexamen. Een matige voorbereiding kan een grote impact hebben. Je rijexamen moet in feite een formaliteit zijn. De rijexaminator kan je rijexamen afbreken vanwege verkeersgevaarlijk gedrag. Dan moet je verplicht langer wachten op je herexamen. Je hebt namelijk tijd nodig om je rijvaardigheid op peil te brengen. De minimale wachttijd voor je herexamen is dan 6 in plaats van 2 weken.

4. Suggesties voor faalangst bij het rijexamen

Heb je last van faalangst bij examens en zit dat je altijd flink in de weg? Of ben je te nerveus om in je praktijkexamen auto te tonen, dat je het autorijden beheerst ? Bij het CBR kan je een faalangst examen doen. Je krijgt dan een rij examinator die extra training heeft gehad om mensen met faalangst te begeleiden tijdens het rijexamen. Zij of hij kan meer tijd besteden aan het jou gerust stellen. Gedurende de rit kun je zelfs om een time-out vragen.

5. Maak jouw rijexamen niet groter dan het is

Flink wat leerlingen zien nogal op tegen het rijexamen op en maken daardoor onnodige fouten. Je hoeft ook echt niet beducht te zijn voor de rijexaminator. Hij of zij is er echt niet om zoveel als mogelijk leerlingen te laten zakken. Je gaat net zoals anders een rit afleggen en de rijexaminator tonen, welke vaardigheden je de afgelopen tijd geoefend en geleerd hebt in de auto. Spreek met jezelf af, om te rijden op die manier, hoe je dat tijdens de rijlessen ook deed.

6. Rijexamen suggesties aangaande bijzondere verrichtingen

Mogelijkerwijs zijn bijzondere verrichtingen het meest spannende item voor leerlingen. Met name file parkeren ziet men als een lastige bijzondere verrichting. Relax en ‘no worries’ over dit type bijzondere verrichtingen. Want het is geen must, dat dit soort verrichtingen totaal zonder fouten worden uitgevoerd. Veel belangrijker is het, dat je de verkeersregels naleeft en dat je na behoren voortdurend blijft kijken, alert blijft en bewust bent van de overige bestuurders. Want het is namelijk niet echt erg, dat je bij het inparkeren een keertje vaker zal moeten steken. Relevant is, dat je als beginnend bestuurder niet gevaarlijk bent voor andere bestuurders. Bij de omkeeropdracht is het ook niet meteen nodig om te keren, als je deze opdracht van de rij examinator ontvangt. Wanneer noodzakelijk rijd je een stukje verder, zodat je het op de door jouw gewenste wijze kan doen. Op een veilige manier je bijzondere verrichtingen uitvoeren is het belangrijkste.

7. Luister voor het rijexamen niet naar adviezen van andere personen

Deze personen hebben het waarschijnlijk goed met je voor, maar luister daarom niet naar de fabels en adviezen van anderen. Je kan er mogelijkerwijs er van in de war raken en je gaat op een andere manier rijden dan normaal. Geregeld horen we op verjaardagen het advies, dat je overdreven duidelijk aan de rij-examinator moet tonen, dat je alert en goed kijkt met gebruik van alle spiegels. Ofwel de examinator ziet echt, wanneer je dit op normale wijze uitvoert. Daarentegen is teveel achter je kijken weer niet goed voor de veiligheid. Ga niet sneller of langzamer rijden. Rijdt gewoon je examenrit en laat alles wat je geleerd hebt zien aan de examinator.

8. Rijden zonder fouten

Zonder fouten autorijden, kan niemand. Dit doen zelfs rijinstructeurs en rijexaminators niet altijd. Bij het maken van een fout, moet je niet meteen schrikken, in de stress raken en aannemen, dat je gezakt bent. De fout op zich is echt niet het enige belangrijke. Ofwel de rijinstructeur kijkt met name naar de wijze, waarop je die misser oplost. Een foutloze rit rijden, zal niet het streven moeten zijn. Het is bijvoorbeeld geen grote catastrofe, als de motor eens uitvalt, op het moment dat je wilt wegrijden. Reageer kalm, bedenk een oplossing en voer dat veilig uit. Stap 1, Neem goed waar om je heen en wees bewust van alle auto’s in je directe omgeving, stap 2, start de auto op nieuw en vervolg op veilige wijze je route. Trek je niets aan van de fout en concentreer je op het overige deel van de examenrit. In de meeste gevallen is er namelijk nog voldoende tijd om te laten zien, waartoe je in staat bent. De beoordeling van het examen gaat over de rit structuur. In slechts een in een klein deel van de gevallen wordt de beoordeling negatief vanwege het incident of de fout.

9. Zelfbewust en besluitvaardig rijden

Rijdt verantwoord met lef en blijf achter je beslissingen staan. Ook al voel je je niet altijd vastberaden, probeer of leer om als een besluitvaardige bestuurder over te komen. Rijdt kordaat en aarzel niet teveel. Bij voorrang op een andere autobestuurder of weggebruiker nemen, moet je niet lang twijfelen. De kans bestaat, dat de andere autobestuurder voorrang pakt of er ontstaan stevige irritaties. De rijexaminator toetst het voldoende tonen van initiatief in situaties in het verkeer. Toon de rijexaminator zien, dat je actief en veilig deelneemt aan het rijdend verkeer. Kom je niet zelfverzekerd over, dan heeft dit impact op de geloofwaardigheid van u als een goede professionele chauffeur. Mensen moeten zich veilig wanen bij jou in de auto met jou als chauffeur.

10. Snelheid adviezen ten tijde van het rijexamen

De rijexaminator maakt het eigenlijk niet uit of jij 48 km of 51 km rijdt. Het meest belangrijke is om de snelheid aan te passen aan diverse gebeurtenissen of situaties. De verkeerssituatie kan er soms om vragen, dat u even een momentje wat langzamer rijdt dan de maximale snelheid. Rijdt wel weer zo spoedig mogelijk door, als dat mogelijk is. Dit stimuleert namelijk een goede doorstroming van het verkeer.

11. Goede nachtrust van belang voor rijexamen

Zorg voor ruim voldoende nachtrust voor het examen. Ga niet te laat naar bed en slaap ook niet lang uit. Probeer niet te veel na te denken over het rij examen. Poog te relaxen. Door middel van het eten van een banaan draag je waarschijnlijk bij aan meer concentratie en alertheid. Bovendien staan ook haver, blauwe bessen, noten en pure chocolade erom bekend, dat ze uw concentratie verhogen. Gebruik geen suf makende medicijnen voor de zenuwen. Deze medicijnen hebben geregeld een slechte invloed op de alertheid. Bezoek vlak voor het begin van het rijexamen nog het toilet.

12. De rijinstructeur laten meerijden

Het is geen verplichting, maar wel verstandig. Laat jouw eigen rijinstructeur bij het rijexamen op de achterbank meerijden. De rijinstructeur ziet zo, welke fouten je tijdens het rijexamen zonder goede afloop gemaakt hebt en dus voor verbetering vatbaar zijn. Dat kan van nut zijn bij de voorbereiding op het daarop volgende rijexamen.

13. Kijkgedrag tips voor het rijexamen

Een veel voorkomende reden waarop examenkandidaten zakken voor het praktijkexamen is kijkgedrag. Blijf dit constant extra braaf in de gaten houden! Een fout kan bijvoorbeeld zijn, dat er te gehaast in de spiegels wordt gekeken. Te laat kijken is ook een veelvoorkomende tekortkoming. Wanneer je steeds te laat kijkt, heb je onvoldoende tijd om verkeerssituaties in te schatten en daarop te reageren. Klop het niet op!

14. Rijles voor het rijexamen

Veel leerlingen nemen voor het rijexamen nog een korte rijles. Je verliest zo wat van de spanning. Daarbij kan je jouw stoel en spiegels op je gemak juist instellen. Je hebt wat extra tijd om er even in te komen, voordat het echt moet. Deze rijles moet ook niet heel lang zijn. Dan verlies je de concentratie, die je nodig hebt gedurende je rij examen misschien weer kwijt! Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

15. Herinner relevante beslissingen in je examenrit

Tijdens het rijexamen moet je jezelf focussen op het rijden en niet voortdurend bezig zijn met het beoordelen van jezelf. Daarentegen is het goed om interessante verkeerssituaties te onthouden. De examinator stelt  namelijk geregeld na de examenrit een vraag, waarom je een specifieke beslissing hebt gemaakt. Jouw response kan het verschil maken of je zakt of slaagt. Daarbij maak je een goede indruk wanneer je een zekere beslissing op je examen, die discutabel was, op de juiste manier kan onderbouwen. Als voorbeeld kan je denken aan die ene auto, die je wel gezien had, maar dat er volgens jou voldoende tijd was om er veilig voorlangs te gaan.

16. Het goede tijdstip kiezen

Tussen 11 uur ‘s ochtends en 14uur ‘s middags is ideaal. Dan is het namelijk rustig op de weg en heb je geen hinder van overig verkeer.

Rijschool in de buurt

Rijschool Future is de beste rijschool in Den Haag. Wij geven rijlessen in Den Haag, Delft, Delfgauw, Rijswijk, Pijnacker, Wassenaar, Voorschoten, Zoetermeer, Westland & Leidschendam Voorburg. Wij zijn dus altijd de beste rijschool in de buurt. Start als eerste met een proefles, doe het rijexamen theorie, volg autorijlessen en slaag voor het rijbewijs tegen een voordelige prijs.

Heb je nog steeds twijfels? Lees dan de volgende tips voor het rijexamen van het CBR.

Beste Rijschool Den Haag – Rijschool Future

Ben je enthousiast geworden en wil je echt starten met rijlessen? Neem dan telefonisch of via WhatsApp op nummer 06-45426748 contact met ons op om af te spreken voor de 1e rijles. Het is handig als je leert voor je theorie examen tijdens jouw rijlessen.

Lestijden

Onze lestijden: Ma t/m Zo van 8:00 tot 21:00

Andere blogs van rijschool Future

 

Maandag8:00 AM - 9:00 PM
Dinsdag8:00 AM - 9:00 PM
Woensdag8:00 AM - 9:00 PM
Donderdag8:00 AM - 9:00 PM Nu open
Vrijdag8:00 AM - 9:00 PM
Zaterdag8:00 AM - 9:00 PM
Zondag8:00 AM - 9:00 PM

Rijschool Future

Athenesingel 17
Den Haag, Zuid Holland 2548RK
Telefoon: 0645426748
E-mail: info@rijschoolfuture.nl
URL: https://rijschoolfuture.nl/

Route

Jouw locatie: