16 tips om in 1 maal te slagen voor het rijexamen | Rijschool Future

16 tips om in 1 maal te slagen voor het rijexamen

rijlessen Den Haag, rijscholen Den Haag, rijbewijs halen Den Haag

In 1 keer slagen voor het rijbewijs met deze 16 tips

Bij spannende gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld het afleggen van het rijexamen, zou het nuttig kunnen zijn om de adviezen en of tips van ervaren rijinstructeurs te lezen en door te nemen. Met deze 16 adviezen heb je alles in huis om succesvol rijexamen af te leggen. Het behalen van het rijbewijs is een belangrijk moment voor velen. je kan gemakkelijker ergens naar toe reizen. Jouw wereld wordt in feite een stuk groter. Met het opvolgen van deze 16 rijexamen suggesties, groeit de kans om direct in 1 keer voor het rijexamen te slagen.

1. De voorbereiding

De voornaamste voorbereiding gebeurt vanzelfsprekend tijdens de rijlessen. De rijinstructeur weet als geen ander, wat je moet kunnen & weten voor het rijexamen. Daarnaast heeft hij het beste inzicht in jouw rijvaardigheden.  Gezamenlijk kun je het rijexamen na doen en de dingen die je moeilijk vindt extra oefenen.

2. Een tussentijdse toets

Daarnaast behoort een tussentijdse toets tot de mogelijkheden. Je weet dan minutieus, wat je bij jouw rijexamen kan verwachten. Daarbij krijg je bruikbare tips om jezelf voor het rijexamen nog meer te verbeteren.

3. Beter wat teveel dan te weinig rijlessen

Wees prima voorbereid op het rijexamen. Een slechte voorbereiding kan gevolgen hebben. Het rijexamen moet in feite een formaliteit zijn. De rijexaminator kan je rijexamen afbreken vanwege verkeersgevaarlijk gedrag. Dan moet je verplicht langer wachten op je herexamen. Je hebt namelijk tijd nodig om je rijvaardigheid op peil te brengen. De minimale wachttijd voor je herexamen is dan 6 in plaats van 2 weken.

4. Suggesties voor faalangst bij het rijexamen

Heb je last van faalangst bij examens en zit dat je altijd flink in de weg? Of ben je te nerveus om goed te laten zien, wat je allemaal beheerst in het praktijkexamen auto? Bij het CBR kan je een faalangst examen doen. Je krijgt dan een rij examinator die extra training heeft gehad om mensen met faalangst te begeleiden tijdens het rijexamen. Zij of hij kan meer tijd besteden aan het jou gerust stellen. Gedurende de rit kun je zelfs om een time-out vragen.

5. Maak jouw rijexamen niet groter dan het is

Flink wat leerlingen zien nogal op tegen het rijexamen op en maken daardoor onnodige fouten. Je hoeft ook echt niet beducht te zijn voor de rijexaminator. Hij of zij is er echt niet om zoveel als mogelijk leerlingen te laten zakken. Je gaat net zoals anders een rit afleggen en de rijexaminator laten zien, wat je de afgelopen tijd geoefend en geleerd hebt in de auto. Spreek met jezelf af, om te rijden op die manier, hoe je dat tijdens de rijlessen ook deed.

6. Rijexamen suggesties over bijzondere verrichtingen

Mogelijkerwijs het meest spannende item voor leerlingen. Met name file parkeren is een schrikwekkende bijzondere verrichting. Relax en heb vooral geen stress over dit type bijzondere verrichtingen. Het is geen must, dat deze verrichtingen totaal zonder fouten worden uitgevoerd. Het meest belangrijke is, dat je de verkeersregels opvolgt & dat je na behoren constant blijft kijken, alert bent en rekening houdt met de overige bestuurders. Het is niet echt erg, dat je bij het inparkeren een keertje vaker moet steken. Relevant is, dat jij geen gevaar voor andere bestuurders bent. Ook wat betreft de omkeeropdracht is het niet direct noodzakelijk om te keren, als je deze opgaaf van de rij examinator krijgt. Indien noodzakelijk rijd je een klein stuk door, zodat je het op de door jouw gewenste wijze kan uitvoeren. Het meest belangrijke is, dat je deze bijzondere verrichting op een veilige manier uitvoert.

7. Luister eigenlijk totaal niet naar adviezen voor het rijexamen van andere personen

De meeste mensen hebben het goed met je voor, maar luister desondanks niet naar de adviezen en fabels, die anderen je geven. Je kan er mogelijkerwijs er van in de war raken en je gaat op een andere manier rijden dan normaal. Geregeld horen we op verjaardagen het advies, dat je buitensporig duidelijk aan de rijexaminator moet tonen, dat je goed kijkt met gebruik van alle spiegels. Ofwel de examinator ziet echt wel, wanneer je dit normaal uitvoert. Het is dus zowaar niet veilig om uitgebreid achter je te kijken. Ga daarom niet sneller of langzamer te rijden. Leg de examenrit gewoon af met alle kennis & vaardigheden, die je hebt opgedaan.

8. Rijden zonder fouten

Zonder fouten autorijden, kan niemand. Dit doen zelfs rijinstructeurs en rijexaminators niet altijd. Bij het maken van een klein foutje is het niet meteen nodig om te schrikken, in de stres raken en veronderstellen, dat je gezakt bent. De gemaakte fout is niet het enige belangrijke. Ofwel de rijinstructeur kijkt met name naar de wijze, waarop je die misser oplost. Een foutloze rit rijden, zal niet het streven moeten zijn. Het is bijvoorbeeld geen grote catastrofe, als de motor een keer uitvalt, op het ogenblik wanneer je wilt wegrijden. Reageer kalm, bedenk een oplossing en voer dat veilig uit. Stap 1, Neem goed waar om je heen en wees bewust van alle auto’s in je directe omgeving, stap 2, start de auto op nieuw en vervolg op veilige wijze je route. Trek je niets aan van de fout en concentreer je op het overige deel van de examenrit. In de meeste gevallen is er namelijk nog voldoende tijd om te laten zien, waartoe je in staat bent. De beoordeling van het examen gaat over de rit structuur. In slechts een in een klein deel van de gevallen wordt de beoordeling negatief vanwege het incident of de fout.

9. Zelfbewust en besluitvaardig rijden

Rijdt verantwoord met lef en blijf achter je beslissingen staan. Ook al voel je je niet altijd vastberaden, het is een kunst om als een besluitvaardige bestuurder over te komen. Rijdt kordaat en twijfel niet. Bij voorrang op een andere bestuurder of weggebruiker nemen, moet je niet lang twijfelen. De kans bestaat, dat de andere bestuurder voorrang neemt of er ontstaan stevige irritaties. De rijexaminator toetst het voldoende tonen van initiatief in verkeerssituaties. Laat de rijexaminator zien, dat je alert en actief deelneemt aan het verkeer. Als je niet zelfverzekerd overkomt, heeft dit effect op jouw geloofwaardigheid als een professionele chauffeur. Important is, dat mensen zich veilig wanen bij jou in de auto.

10. Snelheid adviezen ten tijde van het rijexamen

De rijexaminator maakt het eigenlijk niet uit of jij 48 km of 51 km rijdt. Het meest belangrijke is om de snelheid aan te passen aan diverse gebeurtenissen of situaties. De verkeerssituatie kan zo nu en dan vragen om even een momentje wat langzamer te rijden dan de maximale snelheid. Rijdt wel weer zo spoedig mogelijk door, als dat mogelijk is. Het draagt namelijk bij aan een goede doorstroming van het verkeer.

11. Een fatsoenlijke nachtrust van belang bij rijexamen

Zorg voor een goede nachtrust voor het examen. Ga niet te laat naar bed en slaap ook niet lang uit. Tracht niet te veel na te denken over het rij examen. Poog te relaxen. Door middel van het eten van een banaan draag je waarschijnlijk bij aan meer concentratie en alertheid. Bovendien staan ook haver, blauwe bessen, noten en pure chocolade erom bekend dat ze de concentratie verhogen. Neem geen suf makende medicijnen in voor de zenuwen. Dit soort medicijnen hebben geregeld een slechte impact op je alertheid. Bezoek vlak voor het begin van het rijexamen nog het toilet.

12. De rijinstructeur laten meerijden

Het is geen verplichting, maar wel verstandig. Laat jouw eigen rijinstructeur bij het rijexamen op de achterbank meerijden. De rijinstructeur ziet zo, welke fouten je bij het rijexamen zonder goede afloop  gemaakt hebt. Dat kan van nut zijn bij het voorbereiden op het volgende rijexamen.

13. Tips rijexamen – kijkgedrag

Een veel voorkomende reden waarop examenkandidaten zakken voor het praktijkexamen is kijkgedrag. Blijf dit constant extra braaf in de gaten houden! Een fout kan bijvoorbeeld zijn, dat er te gehaast in de spiegels wordt gekeken. Te laat kijken is ook een veelvoorkomende tekortkoming. Wanneer je steeds te laat kijkt, heb je onvoldoende tijd om verkeerssituaties correct in te schatten en daarop te reageren. Klop het niet op!

14. Rijles voor het rijexamen

Veel leerlingen nemen voor het rijexamen nog een korte rijles. Je verliest zo wat van de spanning. Daarbij kan je jouw stoel en spiegels op je gemak juist instellen. Je hebt wat extra tijd om er even in te komen, voordat het echt moet. Deze rijles moet ook niet heel lang zijn. Dan verlies je de concentratie, die je nodig hebt gedurende je rij examen misschien weer kwijt! Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

15. Herinner relevante beslissingen in je examenrit

Tijdens het rijexamen moet je jezelf focussen op het rijden en jezelf niet voortdurend beoordelen. Daarentegen is het goed om sommige verkeerssituaties te herinneren. De examinator stelt  namelijk geregeld na de examenrit een vraag, waarom je een specifieke beslissing hebt gemaakt. Jouw response kan het verschil maken of je zakt of slaagt. Daarbij maak je een goede indruk wanneer je een zekere beslissing op je examen, die discutabel was, op de juiste manier kan onderbouwen. Als voorbeeld kan je denken aan die ene auto, die je wel gezien had, maar dat er volgens jou voldoende tijd was om er veilig voorlangs te gaan.

16. Het goede tijdstip kiezen

Tussen 11 uur ‘s ochtends en 14uur ‘s middags is ideaal. Dan is het namelijk rustig op de weg en heb je geen hinder van overig verkeer.

Rijschool in de buurt

Rijschool Future is de beste rijschool in Den Haag. Wij geven rijlessen in Den Haag, Delft, Delfgauw, Rijswijk, Pijnacker, Wassenaar, Voorschoten, Zoetermeer, Westland & Leidschendam Voorburg. Wij zijn dus altijd de beste rijschool in de buurt. Start als eerste met een proefles, doe het rijexamen theorie, volg autorijlessen en slaag voor het rijbewijs tegen een voordelige prijs.

Heb je nog steeds twijfels? Lees dan de volgende tips voor het rijexamen van het CBR.

Andere blogs van rijschool Future