12 tips om je rijbewijs te halen in Den Haag - Rijschool Future

12 tips om je rijbewijs te halen in Den Haag

12 adviezen voor het halen van je rijbewijs in de regio Den Haag

rijschool Den Haag, autorijschool Den Haag, rijschool in Den Haag, rijscholen Den Haag

Rijbewijs halen Den Haag

Een rijbewijs halen in Den Haag kan lastig en eenvoudig zijn. Den Haag is een grote drukke stad. Dat betekent echter wel, dat als je in Den Haag goed kan autorijden, kan je het overal. Het wordt een stuk eenvoudiger als je rijschool Future inschakelt. Rijschool Future uit Den Haag heeft volop aandacht voor de leerling. Zeker als je bijvoorbeeld last hebt van faalangst, dan is Rijsschool Future uit Den Haag een goede keuze om je rijlessen te volgen en vervolgens je rijbewijs te halen. In de nu volgende blog geven wij jou 12 adviezen om je rijbewijs in ‘no time’ te halen.

1. Een voortreffelijke voorbereiding is halve werk –  neem genoeg rijlessen

Om een rijbewijs in de regio Den Haag te halen is het essentieel, om een toereikend aantal rijlessen te nemen. Dit kan per persoon of per leerling verschillen. De ene leerling pakt het namelijk langzamer op dan de ander. Dat is niet erg. Uiteindelijk gaat het erom, dat je zeker genoeg bent in de auto en op een betrouwbare manier aan het verkeer kan deelnemen. Het besturen van een auto gaat vooral om ervaring op doen door te oefenen. Op een gegeven moment herken je verkeerssituaties. Het is wezenlijk om ervaring op te doen met verkeerssituaties op de (snel) weg en dat leer je het snelste en het beste door het gewoon te doen. Zeker genoeg zijn, is een vaag begrip, maar je rijinstructeur en jijzelf moeten het gevoel hebben, dat je in staat bent een rijexamen met goed gevolg af te ronden. Heb je onderwijl de algehele controle over de auto? Heb je voldoende vaardigheden om de speciale verrichtingen uitstekend uit te voeren? Rij je met ruim voldoende zelfvertrouwen en weet je bij elk verkeersbord wat je moet doen of wat je juist niet moet doen? Het rij examen moet eigenlijk een soort van afsluitende ceremonie zijn. Wegens een excellente voorbereiding, ga je er ook niet heel vreselijk tegen op zien. Als je de vaardigheden van het autorijden ruim voldoende in de vingers hebt, kan je op het rijexamen van een half uur tot drie kwartier rustig zonder al te veel zenuwen met een rij examinator rondrijden. Show hem, wat je allemaal geleerd hebt. Ga ervoor!

2. Het rijexamen inplannen om 10:00 uur

Het meest geschikte tijdstip voor het rij examen is om 10:00 uur ’s ochtends. Dat is vrij kort na de hectische ochtendspits. Daardoor heb je een betere kans, om onmiddellijk te slagen voor het rij examen. Gedurende de ochtend- en of avondspits is het bijna altijd veel drukker op de weg dan normaal gesproken. Dit heeft daarom tot gevolg, dat de kans aanmerkelijk groter is, dat je iets fout doet. Je moet om die reden rekening houden met meer andere autobestuurders dan normaal gesproken. Een ander pluspunt van het rij examen om 10:00 uur is, omdat je voorkomt, dat je een groot deel van de dag super zenuwachtig bent. Ook is rondom 10:00 uur het tijdsmoment, waarop autobestuurders het meest alert zijn. Daarom is 10.00 uur ’s ochtends het meest geschikte ogenblik voor het rijexamen & het behalen van het rijbewijs.

3. Nog 1 extra rijles vlak voor dat je het rijexamen aflegt

Wij suggereren om na een lekker niet te groot ontbijtje een hopelijk laatste rijles te volgen. Op deze wijze draai je namelijk lekker warm en ben je van de eerste spanning gedeeltelijk verlost. Het is namelijk een feit, dat het percentage geslaagden een stuk hoger is van leerlingen/kandidaten, die voor het rij examen nog eenmaal een rijles volgen, dan leerlingen die dat niet gedaan hebben.

4. Probeer het een beetje los te laten

Veel leerlingen of kandidaten kijken zo erg op tegen het rij examen, dat ze er veel last van ondervinden. Wees echter niet bevreesd voor de rij examinator. Hij of zij is zeker niet van plan, om je te laten zakken voor het examen. Simpel gezegd, je maakt gewoon een autorit en toont, wat je de laatste weken en maanden geleerd hebt. Daarnaast toon je, dat je de auto onder controle hebt, verkeerssituaties goed kan beoordelen en inschatten en op een veilige wijze in het verkeer kan meedraaien. Let goed op je ademhalingen probeer rustig te blijven. Voor de leerlingen die echt teveel last hebben van faalangst heeft het CBR zelfs een faalangst examen. Als je deze van te voren aanvraagt, krijg je een rijexamen met net wat meer momenten om je gerust te stellen.

5. Bijzondere verrichtingen

Het fileparkeren is vooral een bijzondere verrichting, waar veel leerlingen bang voor zijn. Probeer kalm te blijven bij dit type bijzondere verrichtingen. Volg stapsgewijs de manier waarop je fileparkeren geleerd hebt. Deze Bijzondere verrichtingen hoeven niet foutloos te zijn! Doorslaggevend is, dat jij je aan de verkeersregels houdt. Blijf daarom alert rondkijken en je spiegels gebruiken. Een keertje extra insteken bij het inparkeren, is geen probleem. Het gaat er namelijk om, dat je geen gevaar bent of een risico voor andere weggebruikers vormt. Wees helder! Bij de omkeeropdracht is het niet verplicht om direct te keren, als je het verzoek krijgt van de rijexaminator. Rijd desnoods een klein stukje door. Zoek naar een mooie geschikte plek. Op deze wijze kan je het op de voor jouw meest veilige & gewenste manier doen. Het meest belangrijke is, om de opdracht veilig en met zo weinig mogelijk hinder voor andere weggebruikers uit te voeren. Als je op een kleine smalle weg of op een 1 richtingsweg rijdt, ben je niet verplicht om meteen om te keren. Het beste is om een stukje verder rijden, totdat je bij een plein of een kruising komt. Op deze wijze kan je gemakkelijker omkeren en toon je aan, dat je verkeersinzicht hebt.

6. Geen notitie nemen van de rijexamen adviezen van de mensen om je heen

Luistervink niet naar de rijexamen suggesties van vrienden of familie. Als je niet oppast, raak je daar zwaar van in de war. Aangezien iedereen vaak ook nog eens wat anders zegt. Daardoor rijd je misschien wel anders, dan je in een normale rijles doet. De meest gehoorde rijexamen tip is, dat je de rijexaminator ontegenzeggelijk toont, dat je goed kijkgedrag toont. De rijexaminator merkt dit echt wel op, ook als je dit volstrekt normaal doet. Veel te langdurig achterom kijken kan evenwel gevaarlijk zijn voor je positie op de weg ten opzichte van andere bestuurders. Rijd om die reden niet langzamer of sneller dan normaal gesproken. Hieruit volgt, dat goed meerijden met het verkeer een belangrijk toets moment is in een rijexamen.

7. De perfecte chauffeur bestaat niet

Zelfs je rijinstructeur en of je rijexaminator maakt wel eens een fout tijdens het autorijden. Raak niet direct opgefokt bij het maken van een foutje. Bij een klein foutje zak je niet op het rijexamen. Het gaat eigenlijk niet om de fout. De wijze waarop je de fout oplost, is veel meer van belang. Heb je voldoende inzicht om verkeerssituaties in te schatten en om problemen op de weg op te lossen. Het is essentieel, dat je daarbij andere bestuurders niet hindert en of in gevaar brengt? Ga niet uit van een foutloze perfecte rit. Daarmee plaats je de lat veel te hoog! Het is hoogstens hinderlijk maar niet heel erg, wanneer de motor uitvalt, op het moment dat je weg wilt rijden bij een CBR locatie. Blijf ten allen tijde rustig! Los de verkeerssituatie op een veilige manier op. Kijk met behulp van de spiegels goed om je heen en start de motor nog een keer. Rijd nu op een veilige wijze door. Tracht, nadat je een fout gemaakt hebt, de misser weer te vergeten. Richt je vervolgens op het overige deel van het rij examen. Wat eenmaal gebeurd is, valt niet meer terug te draaien. Hoe dan ook, er is vaak nog steeds ruim voldoende tijd om te tonen, wat je allemaal kan. Bij de beoordeling van de rij examinator gaat het over de structuur van de totale examenrit. Bij slechts een klein deel van de rijexamens zakt een examen leerling of examenkandidaat vanwege een klein incident in zijn of haar rij examen.

8. Onbeschroomd en besluitvaardig auto rijden

Sta voor je besluiten & durf te rijden. Geloof in je eigen vaardigheden en straal zelfvertrouwen uit! Ook al voel je jezelf niet altijd zelfverzekerd; het is een lastige kunst om over te komen, dat je dat wel bent. Maak geen twijfelachtige indruk bij andere bestuurders op weg. Dat zijn de momenten, dat het juist vaak fout gaat! Heb jezelf voorrang, neem deze dan. Aarzel niet te lang! Andere verkeersdeelnemers kunnen de voorrang overnemen. Of er ontstaan ergernissen, waar niemand blij van wordt. Toon daarom initiatief in het verkeer. Laat je rij examinator zien, dat je alert & veilig  aan het verkeer deelneemt. Kom je te onzeker over, dan heeft dit invloed op jouw geloofwaardigheid als bedreven chauffeur. Zeer waarschijnlijk zak je dan en moet je nog wat meer rijlessen nemen om voor een tweede keer rijexamen te doen. Cruciaal is, dat iemand veilig & comfortabel bij jou in de auto zit. je slaagt voor het autorijexamen, als dat het geval is.

9. Snelheid

Over de snelheid tijdens een rijexamen worden ook veel verhalen verteld. Het maakt de rij examinator namelijk niet uit of jij 51 km of 47 km rijdt. Jij dient de snelheid aan te passen aan de verkeerssituatie en op een veilige wijze te rijden. De situatie kan bijvoorbeeld zijn, dat je een moment wat langzamer moet rijden dan de maximum snelheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vrachtwagen, die aan het laden en lossen is. Als dit voorbij & mogelijk is, rijd je weer vlot en veilig door.

Draag je bij aan een goede doorstroming van het verkeer, dan scoor je goed op een belangrijk beoordelingspunt tijdens je rijexamen.

10. Rijexamen – Aandachtspunten

Ga niet te laat naar bed en slaap niet te lang uit. Overweeg bijvoorbeeld het volgende:

 • Doe iets leuks de avond van te voren en probeer te ontspannen
 • Eet en drink iets voor je rijexamen. Drink niet teveel
 • Neem geen versuffende medicijnen in tegen de zenuwen
 • Draag goede schoenen. Het liefst sportschoenen, geen hakken, slippers of pantoffels

11. Rijinstructeur meenemen tijdens rijexamen

Het is verstandig om je rijinstructeur altijd op de achterbank te zetten tijdens het rijexamen. Hij ziet dan precies, welke fouten je bij het rij examen maakte, mocht je zakken. Om die reden kan hij je beter ondersteunen bij de voorbereiding op het volgende rij examen.

12. Fouten herinneren

Op het moment, dat de rij examinator twijfels heeft over jou, zou het kunnen zijn, dat je bij terugkomst van de examenrit een vraag moet beantwoorden over een specifieke verkeerssituatie. In 9 van de 10 gevallen gaat dan om twijfelachtige verkeerssituaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verkeerssituatie, dat je verder reed op een kruispunt, maar dat er op dat zelfde moment precies iemand van rechts aan kwam rijden, die je misschien voorrang had moeten geven. De rij examinator kan mogelijk iets vragen zoals bijvoorbeeld “Viel je bij het laatste kruispunt nog iets op?” Als je dan als antwoord geeft, dat je de auto van rechts zeker had gezien, maar dat er volgens jou nog genoeg tijd was om voor hem langs te rijden, dan verdien je jouw rijbewijs helemaal. Je hebt op dat moment namelijk verkeersinzicht getoond. Voor de rijexaminator is het belangrijk, dat je de auto hebt opgemerkt en dat je vervolgens actie hebt ondernomen. Daarom is het van belang om de fouten of bepaalde verkeerssituaties goed te onthouden. Je kunt ze dan na afloop van de examenrit bespreken met de rijexaminator.

De laatste rijvaardigheid suggesties

1. Kijkgedrag

 • Verander voortdurend je blikveld, zodat je een goed totaaloverzicht hebt van de situatie om de auto heen.
 • Neem de tijd om goed in de spiegels te kijken zowel in je binnenspiegel als je buitenspiegel. Vergeet ook niet in bepaalde situaties over je schouder te kijken vanwege de dode  hoek. Herhaal het kijken met regelmaat.
 • Check de omgeving en controleer de verkeerssituatie, voordat je start met een bepaalde rij manoeuvre.
 • Overdrijf het niet! Als je goed waarneemt, dan ziet de rijexaminator dat heus wel.

2. Plek op de weg

Durf de ruimte die je op de weg hebt, te gebruiken. De plaats op de weg hangt van meerdere factoren af. De regels uit je theorieboek zijn een leidraad maar niet altijd heilig. Alle omstandigheden bij elkaar samen, bepalen je keuze.

 • Neem voldoende ruimte bij het voorbij gaan van stilstaande objecten zoals auto’s op jouw rijbaan en bewegende verkeersdeelnemers. Ook als dit inhoudt, dat je daarvoor (deels) op de andere weghelft komt. Dit is prima zolang je de tegenliggers maar niet hindert of lang moet laten wachten. Tracht niet koste wat kost binnen de lijnen te blijven, als dat de verkeersveiligheid in gevaar brengt.
 • Waar mogelijk sorteert u duidelijk voor.
 • Neem bochten netjes op de eigen weghelft.
 • Bij tegenliggers op smalle wegen is behalve de positie ook de snelheid erg belangrijk. Ga als het erg smal is, langzamer rijden bij het tegemoet komen van ander verkeer.

3. Snelheid

Pas je snelheid altijd aan aan de verkeersomstandigheden. Dit is een zeer belangrijke voorwaarde om te slagen voor het rijbewijs!

 • In principe rijd je de maximaal toegestane snelheid, zolang dat veilig kan. Dit betekent vlot met het verkeer meerijden. Breng de snelheid naar beneden, als de verkeerssituatie daarom vraagt.
 • Rijd soepel en vlot met het verkeer mee en pas op het juiste moment de snelheid aan de verkeersomstandigheden aan. Veiligheid heeft altijd voorrang! Het kan bijvoorbeeld voorkomen, dat je een inhaalactie het veiligst uitvoert, als je even iets harder dan de maximum snelheid rijdt.
 • Probeer ook door de bocht te kijken en pas voor de bocht op tijd de snelheid aan.

4. Haal je in of doe je dat niet

 • Hou voldoende afstand van uw medeweggebruikers bij het inhalen.
 • Voer een inhaalmanoeuvre vlot & soepel uit. Durf dus snelheid te maken om dit na te leven. Ook als dat betekent, dat je tijdelijk iets harder rijdt dan de toegestane snelheid.
 • Maak keuzes, die de vlotheid en doorstroming van het verkeer ten goede komen. Rijd je achter een vrachtwagen, gebruik dan de ruimtes, met name op wegen met meer rijstroken, om er voorbij te gaan. De rijexaminator houdt daar zeker rekening mee.
 • Kijk ver vooruit met de aandacht voor de situaties buiten de auto. Begin op tijd met het waarnemen van het andere verkeer.

5. Besluitvaardigheid – zeker zijn van je zaak

Besluitvaardigheid is belangrijk om jouw rijexamen succesvol af te ronden. Zekerheid & besluitvaardigheid krijg je alleen, als je auto voldoende beheerst & controleert. Heb vertrouwen in jezelf. Onder alle omstandigheden zoals bijvoorbeeld bij regen & slecht zicht moet je de auto onder controle hebben. Probeer goed in te schatten wat de afstanden en snelheden van het andere deelnemend verkeer zijn. Alleen op die wijze kun je de juiste beslissingen nemen. Neem ruim voldoende tijd om alles waar te nemen alvorens een beslissing te nemen. Het is daarom essentieel om ruim voldoende rijlessen af te nemen. Alleen zo kan je bovenstaande rij adviezen in de praktijk oefenen.

Rijbewijs halen Den Haag, Rijschool Den Haag

Rijbewijs slagen tips CBR

Het CBR heeft ook de nodige tips op een rij gezet, zodat je weet wat er nodig is om te slagen voor je rijbewijs.

Beste Rijschool Den Haag – Rijschool Future

Ben je enthousiast geworden en wil je echt starten met rijlessen? Neem dan telefonisch of via WhatsApp op nummer 06-45426748 contact met ons op om af te spreken voor de 1e rijles. Het is handig als je leert voor je theorie rijexamen tijdens jouw rijlessen.

Lestijden

Onze lestijden: Ma t/m Zo van 8:00 tot 21:00

Blogs van Rijschool Future

rijbewijs halen Den Haag, rijschool Den Haag

Rijschool in de buurt

Rijschool Future is de beste rijschool in Den Haag. Wij geven rijlessen in Den Haag, Delft, Delfgauw, Rijswijk, Pijnacker, Wassenaar, Voorschoten, Zoetermeer, Westland & Leidschendam Voorburg. Wij zijn dus altijd de beste rijschool in de buurt. Begin met een proefles, doe je theorie rijexamen, neem rijlessen en slaag voor je rijbewijs voor een voordelige prijs.

Maandag8:00 AM - 9:00 PM
Dinsdag8:00 AM - 9:00 PM
Woensdag8:00 AM - 9:00 PM
Donderdag8:00 AM - 9:00 PM Nu open
Vrijdag8:00 AM - 9:00 PM
Zaterdag8:00 AM - 9:00 PM
Zondag8:00 AM - 9:00 PM

Rijschool Future

Athenesingel 17
Den Haag, Zuid Holland 2548RK
Telefoon: 0645426748
E-mail: info@rijschoolfuture.nl
URL: https://rijschoolfuture.nl/