Hoe slaag je in 1 keer voor je theorie rijexamen - Rijschool Future

Hoe slaag je in 1 keer voor je theorie rijexamen

In 1 keer slagen voor je theorie rijexamen is goed mogelijk. Alleen moet je dan wel flink aan de slag. Je kan jouw slagingskans voor het CBR theorie rijexamen flink vergroten door de volgende tips goed door te lezen.

theorie rijexamen, rijschool Delft, rijschool Den Haag

Ken de theorie goed

Het theorie rijexamen is niet makkelijk. In de praktijk slaagt ongeveer de helft, dus rond de 50% in 1 keer voor het theorie rijexamen. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Met veel leren en oefenen wordt de kans groter, dat je in 1 keer slaagt voor je theorie. Het beste kan je starten met het leren van de auto theorie. Op die manier kan je door het maken van oefenexamens controleren of je de theorie onder de knie hebt.

Vraag het theorie rijexamen van te voren aan

Het is handig als je helder hebt, wanneer je examen moet doen, voordat je start met het voorbereiden van dit examen. Zo weet je exact hoeveel tijd je hebt om te leren. Wanneer vraag je het theorie examen dan aan? Als je goed kunt leren, dan kan je het examen snel aanvragen. Kost leren je meer moeite? Vraag het dan wat verder in de toekomst aan! Op die manier heb je voldoende voorbereidingstijd om te leren en in 1 keer te slagen. In alle situaties geldt, vraag een datum aan. Je hebt dan een plek op de horizon waar je naar toe kunt werken. Zo heb je een grote stok achter de deur om aan de slag te gaan. Verdeel als eerste de hoofdstukken die je moet leren over de tijd die je hebt. Dan heb je een goede systematische manier van leren,

Wie schrijft, die slaagt!

Het schrijven van notities en het maken van overzichten heeft de nodige voordelen. Door iets op te schrijven, onthoud je het veel gemakkelijker. Als je vervolgens de meest lastige dingen opschrijft, resulteert dat in een prima overzicht van de lastigste theorie regels. Als je dit tijdens het leren, blijft volhouden, dan weet je aan het einde van de leerperiode de meest lastige theorie regels uit je hoofd.

Theorie stof oefenen in de praktijk

Probeer theorie en praktijk samen op te pakken. Loop je de deur uit, kijk eens naar de verkeersborden die je ziet. Wanneer heb je bijvoorbeeld voorrang en welk verkeersbord geeft aan wanneer je een voorrangsweg nadert? Zit je op de fiets, denk dan na over de verkeerssituaties die je onderweg tegenkomt. Het leren van de theorie wordt echt gemakkelijker in de praktijk en het is vast nog leuker ook!

Bereid je goed voor  – leer in blokken

Begin op tijd met oefenen en leren van de theorie voor het rijexamen. Verspreid het leren van deze theorie over meerdere dagen eventueel over meerdere weken. Je kan beter elke dag een half uur goed studeren, dan 5 uur achter elkaar op 1 dag. Mensen onthouden gemakkelijker de feiten, die geleerd moeten worden, als ze langer de tijd nemen om te studeren en te herhalen. Het staat je vrij om te stampen, maar wij raden het dus aan om ruim van te voren te starten met het leren van de theorie.

Samenvatting maken van de theorie

Het is verstandig om voor je zelf een samenvatting te maken. Schrijf alle voor jou lastige stof op. Doe dat duidelijk en bondig. Samenvatten is een actieve vorm van leren en van je iets eigen maken. Het is tevens een controlemiddel om te zien of je de theorie goed kunt verwoorden en het ook daadwerkelijk begrijpt. Door het maken van een samenvatting word je gedwongen om na te denken over het verband tussen theorie en praktijk.

De kracht van de herhaling

Probeer de geleerde stof meerdere keren te herhalen. Dat is een ideale wijze om nieuwe leerstof eigen te maken. Je kan natuurlijk voor het herhalen je eigen samenvatting gebruiken. Je kan de stof ook herhalen door een aantal theorie examens te oefenen. Het is aan te raden om meerdere oefen examens te doen. Elk oefenexamen bevat weer andere vragen. Door het afleggen van meerdere oefenexamens komen er veel oefenvragen voorbij, die ook op het auto theorie-examen gesteld kunnen worden.

Van fouten maken leer je het meest!

Fouten maken tijdens het oefenexamen is niet erg. Neem echter wel de tijd om van je fouten leren en bestudeer de stof over de gemaakte fouten nog een keer. Test daarna met een nieuw oefenexamen of je de stof nu wel onder de knie hebt.

Vertrouw op jezelf

Een goede voorbereiding is het halve werk. Durf op jezelf te vertrouwen. Probeer zo min mogelijk te twijfelen. De eerste ingeving is meestal de juiste. Weet je iets echt niet, vul dan wel iets in. Misschien heb je mazzel. Iets niet invullen, betekent bij voorbaat dat het fout is.

Wanneer slaag je voor je theorie rijexamen?

Aan het einde van het theorie rijexamen op het CBR, krijg je direct de uitslag van je examen. Hoeveel foutjes je kan maken in je theorie rij examen hangt af van welk onderdeel het betreft.

1. Gevaar herkenning

Het deel  over gevaar herkenning bevat vijfentwintig vragen. Je dient daarvan 13 vragen of meer goed te beantwoorden. Je  kan dus 12 vragen fout beantwoorden. Dit is echter geen makkie. De vragen zijn lastig, waarbij de keuzes erg op elkaar lijken: ga je remmen, gas los laten of helemaal niets doen.

2. Verkeersregels

In dit deel over de verkeersregels moet je tien van de twaalf vragen goed beantwoorden. Je kan dus maximaal 2 vragen niet goed beantwoorden.

3. Verkeersinzicht (kennis+)

In dit deel over de verkeersregels moet je vijfentwintig van de achtentwintig vragen correct beantwoorden. Je kan in dit onderdeel slechts drie vragen fout hebben. Het is dus mogelijk om wat fouten te maken. Het is echter wel belangrijk, dat je binnen de toegestane marges terecht komt. Een goede voorbereiding voor het theorie rijexamen blijft dus cruciaal. Heb je vragen? Stel ze aan de rijinstructeur van Rijschool Future.

Geslaagd voor het theorie rijexamen en dan?

De uitslag van je examen wordt elektronisch geregistreerd door het Centraal Bureau Rijvaardigheid. Je krijgt daarom geen theorie certificaat meer. Een positief resultaat is ander half jaar geldig. Normaal gesproken is dat voldoende tijd om je praktijkexamen te halen.

theorie rijexamen, rijschool Delft, rijschool Den Haag

Gezakt voor het examen en dan?

Zak je voor je theorie examen, dan krijg je meteen te zien hoeveel vragen je niet goed had. Je kunt exact zien, wat er fout is gegaan. Dit helpt je hopelijk bij de voorbereiding van het herexamen.

Je theorie rij examen zal je toch echt moeten halen. Je moet dus opnieuw examen doen. Houd daarom rekening met een wachttijd. Reserveer daarom direct nadat je gezakt bent voor een nieuw theorie examen.

Samengevat: als je goed oefent, zal je slagen. Door veel te oefenen stoom je jezelf klaar voor het herexamen van je theorie examen.

Kosten Theorie rijexamen

Het CBR theorie rijexamen kost:

  • Klassikaal theorie-examen in het Nederlands: € 34,50
  • Theorie-examen klassikaal in het Engels: € 40,00
  • Toeslag avond/weekendtarief: € 4,75
  • Toeslag extra tijd: 11,00
  • Individueel theorie-examen: € 90,00

Het is mogelijk om een theorie examen af te leggen in een andere taal dan Engels of Nederlands. Je moet echter wel zelf voor een tolk zorgen.

Beste Rijschool Den Haag – Rijschool Future

Ben je enthousiast geworden en wil je echt starten met rijlessen? Neem dan telefonisch of via WhatsApp op nummer 06-45426748 contact met ons op om af te spreken voor de 1e rijles. Het is handig als je leert voor je theorie rijexamen tijdens jouw rijlessen.

Lestijden

Onze lestijden: Ma t/m Zo van 8:00 tot 21:00

Rijschool Future Blogs