Wat ga je allemaal doen tijdens de 1e rijles? - Rijschool Future

Wat ga je allemaal doen tijdens de 1e rijles?

De eerste rijles –  spannend van te voren en vervolgens super leuk

rijschool Den Haag, autorijschool Den Haag, rijschool in Den Haag, rijscholen Den Haag

De eerste rijles staat ingepland en het moment komt dichterbij, dat je voor het eerst de auto in stapt en daadwerkelijk gaat autorijden. Een 1e rijles is voor bijna iedereen zeer spannend en zenuwslopend. Het is namelijk de 1e keer, dat je niet alleen instapt, maar ook echt een auto gaat besturen. Het is geheel normaal, dat je hier gespannen voor bent. Gedurende de 1e rijles verdwijnt deze spanning vrij snel naar de achtergrond. Iedereen heeft ooit een eerste rijles gehad, zelfs Max Verstappen. Een rijinstructeur krijgt dagelijks te maken met leerlingen, die zenuwachtig zijn voor de eerste rijles. De rijinstructeur zal je als het goed is, geruststellen en de spanning proberen weg te nemen. Wees trouwens gerust, de rijinstructeur heeft zelf een extra rem in zijn lesauto. Daarnaast begin je vaak op een relatief rustige plek zoals bijvoorbeeld een industrieterrein met jouw 1e rijles. Zo heb je alle tijd voor de eerste instructies en om de auto te leren kennen.

Eerste keer achter het stuur – nog zoveel te leren

De rijinstructeur rijdt voor je 1e rijles vaak met jou naar een rustig parkeerterrein of industrieterrein in de buurt.

Een rustige plek, is ideaal om te beginnen met oefenen. Tijdens de 1e rijles geeft de rijinstructeur vooral les over het praktisch gebruik van de auto. Eén van de belangrijkste aandachtspunten is ‘veiligheid’. De vele veiligheidsvoorschriften komen vanaf de eerste rijles voortdurend aan bod. Het veilig deelnemen aan het verkeer is belangrijk voor het rijexamen, maar natuurlijk ook voor later als je zelfstandig gaat auto rijden.

Links: koppeling – Midden: rem – Rechts: gas

1e rijles  – aandachtspunten

 • Het belang van je autogordels
 • Starten van de motor van de auto
 • Wat is in zijn vrij staan?  Het is ook goed om te weten, dat je minder benzine gebruikt, als je voor het stoplicht de auto in zijn vrij zet.
 • Het gebruik van de koppeling
 • Het leren schakelen van de ene versnelling naar een andere versnelling
 • Schakelen en achteruit gaan
 • Sturen inclusief jouw positie op de weg
 • Waar zit de rem en hoe gebruik je die?
 • Bochten nemen
 • Spiegels afstellen en gebruiken en het belang daarvan (dode hoek)
 • Richtingaanwijzers en het belang van tijdig richting aangeven

Het is super belangrijk om de auto zeer goed te leren kennen. Vele handelingen moeten straks automatisch gaan, zoals bijvoorbeeld het gebruik van de versnellingen, het instellen van de spiegels en het gebruik van de richtingaanwijzers.

Snelweg tijdens de 1e rijles

Bij autoschool Future uit Den Haag ga je niet meteen de snelweg op tijdens jouw eerste rijles. Een stukje binnen de bebouwde kom rijden, is bijvoorbeeld een optie tijdens jouw 1e rijles. Dit bespreken we in overleg met jou. Wij hebben liever 2 of 3 rijlessen in alle rust op het parkeerterrein, waarin je alles leert en onder de knie krijgt. We willen immers niet, dat je op de snelweg in paniek raakt & verstijft van angst. Iedere leerling is hoe dan ook verschillend. Onze rijinstructeurs houden daar vanzelfsprekend rekening mee.

5 tips voor de 1e rijles

 • Ben uitgerust. Dan ben je net iets wat alerter. Dat is belangrijk bij het leren autorijden.
 • Trek de juiste kleren & schoenen aan. Vooral schoenen zijn heel belangrijk. Daarom raden wij af om op hakken, met slippers of  met Uggs te rijden.
 • Oefen met je ouders of volwassen begeleiders. Niet met het zelf rijden natuurlijk, maar ze kunnen bijvoorbeeld al wel het één en ander uitleggen. Denk bijvoorbeeld aan waar het gaspedaal en de rem zit & hoe je moet schakelen.
 • Kijk je theorieboek eens door en onthoudt bijvoorbeeld, wanneer je voorrang hebt en wanneer je voorrang moet geven.
 • Neem niet teveel adviezen van anderen aan. De rijinstructeur helpt je met het leren autorijden. Teveel andere adviezen van allerlei mensen werkt vaak contraproductief.

6 tips gedurende de 1e rijles

 • Probeer de aanwijzingen van jouw rijinstructeur goed op te volgen.
 • Stel vooral vragen. Geen vraag is pas een domme vraag.
 • Kijk bij het autorijden voor je uit naar de weg en niet naar de neus van de auto. Het is veel gemakkelijker sturen, als je een stuk verder voor je uit kijkt, door de vooruit heen naar een punt waar je naartoe wilt rijden. Op die manier zit je iets minder krampachtig achter het stuur.
 • Voel je op je gemak bij de rijinstructeur. Rijlessen zijn voor de meestal jonge leerlingen duur. Hoe dan ook uiteindelijk moet je heel wat uren met elkaar doorbrengen. Een klik met een goede rijinstructeur is dan prettig.
 • Wees niet bang om fouten te maken. Je moet het namelijk nog het nodige leren. Het maken van fouten hoort er zelfs bij.
 • Geniet! Autorijden is namelijk heel leuk en het opent nieuwe werelden en belevenissen.

Lees het volgende artikel van het CBR over of je voor losse rijlessen of voor een rijbewijspakket moet gaan.

Theorie rijexamen

Je hoeft echt niet alle verkeersborden te kennen bij de 1e rijles. Er zit een ervaren rijinstructeur naast je, die alle borden natuurlijk al wel kent. Het kan hoe dan ook geen kwaad om een theorieboek een keer open te slaan voordat je start met lessen. Welk verkeersbord aangeeft of je voorrang hebt of voorrang moet geven, is wel een handig bord om te weten. Praktisch om te weten is, dat jouw theorie examen certificaat 1.5 jaar geldig is. Dat betekent normaliter, dat je in maximaal 1.5 jaar het praktijkexamen gehaald moet hebben. Zo niet, dan is jouw theoriecertificaat verlopen.

Beste Rijschool Den Haag – Rijschool Future

Ben je enthousiast geworden en wil je echt starten met rijlessen? Neem dan telefonisch of via WhatsApp op nummer 06-45426748 contact met ons op om af te spreken voor de 1e rijles. Het is handig als je leert voor je theorie rijexamen tijdens jouw rijlessen.

Lestijden

Onze lestijden: Ma t/m Zo van 8:00 tot 21:00

Andere blogs over rijlessen &  het rijexamen

 

Maandag8:00 AM - 9:00 PM
Dinsdag8:00 AM - 9:00 PM
Woensdag8:00 AM - 9:00 PM
Donderdag8:00 AM - 9:00 PM
Vrijdag8:00 AM - 9:00 PM
Zaterdag8:00 AM - 9:00 PM
Zondag8:00 AM - 9:00 PM

Rijschool Future

Athenesingel 17
Den Haag 2548RK
Telefoon: 0645426748
E-mail: info@rijschoolfuture.nl
URL: https://rijschoolfuture.nl/